7 Exerciții pentru pronunția sunetului Ș

1. Guma de mestecat - Prieten, nu dușman!

Mestecatul gumei și făcutul de balonașe este cel mai benefic exercițiu pe care îl puteți efectua acasă deoarece tonifică mușchii întregului aparat fonator, ajută la aerisirea urechii interne prevenind otita, iar balonașele ajută la tonifierea buzelor și la îmbunătățirea coordonării dintre buze, limbă și respirație.

Folosiți gumă pentru copii, o cantitate mică, sub supraveghere până când copilul se obișnuiește cu gustul și mirosul, apoi măriți treptat cantitatea până când ajungeți la 2-3 bucăți odată.

Efectuați exercițiul o dată sau de două ori pe zi, timp de 5-10 min, până când guma își pierde gustul. Aveți grijă să nu mestece în față, în dinți, ci mișcarea să fie corectă, ca atunci când mănâncă, iar respirația să se facă pe nas, nu pe gură!

2. Fă liniște, albinuțele dorm!

Deși de cele mai multe ori gestul vine de la sine, copilul poate primi următoarele indicații:

Rotunjește buzele, trage aer pe nas și scoate-l ușor pe guriță. Degetul din dreptul gurii va simți aerul cald. Dacă e rece, înseamnă că sunetul nu a fost emis corect, gura nu a fost rotunjită ca la U, iar limbuța nu a stat la locul ei (jos, în spatele dinților).

3. Joc de rol: Merge melcul supărat PÂȘȘȘ-PÂȘȘȘ-PÂȘȘ

Copilul este melcul supărat, ce merge încetișor și recită ușor cântat cântecelul „Melcul supărat”, adultul fiind cărăbușul. Copilul primește aceleași indicații ca mai sus pentru poziția gurii (cu degețelul în dreptul buzelor) și se insistă pe emisia onomatopeelor PÂȘȘȘ-PÂȘȘȘ-PÂȘȘ și pe aerul cald pentru a se emite corect sunetul Ș. 

Se poate folosi și un melc din hârtie în care copilul să sufle și să emită concomitent onomatopee ca să facă melcul să meargă.

4. Lumânărica dansează

Copilul spune ușor ȘȘȘȘ și face flacăra lumânăricii să danseze, fără să o stingă. Ca și la celelalte exerciții, aerul trebuie să fie mereu cald iar buzele să fie rotunjite.

5. Cei trei purceluși

Machete cei trei purcelusi
Machete purceluși

Pentru acest exercițiu confecționați din hârtie machetele căsuțelor celor trei purceluși sau lipiți pe un tub de hârtie igienică imaginea fiecărei căsuțe.

Copilul va sufla în ele pe rând:

  • În cea de paie – ușor fără emisie de sunet
  • În cea de lemn suflă puțin mai puternic astfel încât să se audă Ș
  • În cea de cărămidă suflă și mai puternic, din piept, astfel încât să se audă VÂJJ și căsuța să se răstoarne.

6. Crivățul bate și răstoarnă casa

Cum crivățul este un vânt puternic, copilul va trebui să tragă întâi mult aer în piept și apoi să îi dea drumul cu putere pe gură spunând VÂJJJ, tare din gât și să răstoarne o căsuță confecționată dintr-un pahar de unică folosință. Așa ne pregătim să îl spunem și pe J, fratele „mai puternic” al lui Ș.

Model căsuță
Model căsuță

După ce copilul a reușit emisia sunetului independent, se trece la silabe și cuvinte scurte așa cum sunt ordonate în aplicația logopedică LogoTalkie. Repetiția este mama învățării, iar dacă se face și sub formă de joc, succesul este garantat!

Fișă Ș-J
Fișă logopedică Ș-J
Dacă ți-a fost folositor, ajută și alți părinți distribuind articolul sau lasă un comentariu!

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *